Festés mázolás

A belső falak festésére jól ismert és népszerű módszer a korábban ragasztófestékkel alkalmazott hagyományos festési módszerek helyett.

Diszperziós-festés
A beltéri felületek festésére régebben használt hagyományos enyves festési eljárásokat felváltó közismert és közkedvelt festési eljárás.

A diszperziós bevonat, nagyobb mértékben színtartó, véd a korrózió ellen, kisebb vegyi hatások, gőz és magasbb hőmérséklet mellett is hosszabb ideig megőrzi eredeti állapotát.
A száraz vakolt felületre felhordott alapozórétegen, a diszperziós festés tartós, mosható, tetszetős színű bevonat, amelyet a légnedvesség nem pusztít, nem kopik, és nem porlik le a felületről. A legolcsóbb korszerű eljárás, kis fantáziával, igen sokoldalú felületképzések érhetőek el általa (antikolás, színátmenetek, bordűrök, sablonok, minták, plasztikus anyagok). Szobafestésnél a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Jó alapot képez bizonyos díszítőfestő eljárásoknak, későbbi tapétázásoknak. Alapesetben a fűrészporos tapéták átfestésére is ezt alkalmazzuk.

Páradús helyiségekben nem ajánljuk, a nedvesség miatt könnyen gombásodhat.
Leginkább hőhidaknál, elégtelen szellőzésnél, észak-nyugati tájolású homlokzati falaknál fordulhat elő ez a probléma.

Anyagfélék:  Düfa wandweiss, Sefra,Akva, Dulux, Alpina,

sterilbau

Mészfestés
Az összes festési eljárás között, az egyetlen, ahol a kötőanyag és a festék azonos anyagból, mészből áll.

Mészfestést többnyire fehér színben készítünk, de lehet színezni halvány árnyalatokra, esetleg mintázatot felhordani rá. Fertőtlenítő, egészségóvó hatása közismert. Általában hagyományos mész-cement vakolatra készítjük, illetve már mészfestéssel ellátott felületet újítunk fel vele. A páraátereszto képessége jó, ezért leginkább fürdőszobák, konyhák, mosókonyhák illetve erősen párás gőzös helyiségekbe ajánljuk. Kiválóan alkalmas új épületek első festéséhez, nyaralók, lépcsőházak, pincék, tájjelegű házak, alárendeltebb jellegű épületrészek és bizonyos jellegű műemlékvédelmi munkákra.

Manapság, szinte kizárólag a nagyobb festékgyártók által kínált, készrekevert, javított minőségű mészfestékeket használjuk festési célra.

Anyagfélék: Trilak mészfesték, LaFarge mészfesték, Jub mészfesték, Supra

weisse-wandfarbe-kontrast sterilbau

Enyves-festés
Régen megkötött, szárazvakolaton alkalmazunk enyves festést, enyvet ugyanis csak teljesen száraz felületen szabad használni. Az enyvek legtöbbnyire vízben oldhatóak, ezért nem mosható bevonat. Ha megfelelően enyvezett a fal, akkor is csak törlésbiztos, ezért párás helyiségekben nem alkalmazható.

Közismertebb fajtái: oszlatott enyes festés, színfröcskölések különböző mintákkal és színekkel hengerelt, sablonmintázott, vonalazott, plasztikázott, fényporozott, fűrészporos, és a damaszt jellegű változatai. Viszonylag olcsó, kimondottan díszítő jellegű, és nem védelmet nyújtó festési eljárás.

Jellemzően nagyobb belmagasságú “belvárosi”, illetve családi házak, régebbi típusú bútoraival berendezett szobáihoz ajánljuk.

Érdekesség: Mintázó eszközei, a szakma legmegbecsültebb szerszámai közé tartoznak, szinte “apáról-fiúra” szállnak.

Anyagfélék:budaifőld(piktortégla)bécsifehér,porfestékek,vizes bázisú szinezőpaszták,csontenyv,mc-tapétaragasztó,titánfehér,litophon,tej,sőr,aluminiumpor,rézpor.

Alkidgyanta-festés
Nagy molekulasúlyú, kondenzált műgyanta polimerből (száradó olajokkal módosított alkidgyantából), aktív töltőanyagokból és pigmentekből áll. Víztaszító tulajdonságú bevonatrendszer. A felületeken könnyen tisztítható, matt, stabil, nehezen eltávolítható bevonatot képez. Hátránya, hogy nem páraátersztő.

Ez a fajta eljárás, tökéletes előkészítést igényel. Magasabb árfekvésű festési eljárás.

Épületek vizesblokkjai, és erősebben igénybevett felületek, valamint erős dohányfüst, és egyéb agresszív szennyeződéseknek kitett felületekre ajánljuk. Kiégett lakásoknál, (volt hozzá szerencsénk)egészségügyi létesítményekben is kiválóan alkalmazható.

Anyagfélék: Wallkyd, Wanda

Latex-festés
Nálunk a latex gumit jelent, de külföldön olyan diszperziós festéseket értenek ezalatt, melyek polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek.

Jellemzőjük, hogy viszonylag kis viszkozitással, nagy pigment tartalmúak. Anyagában mintázott, üvegszövet tapéták, vlies tapéták, lábazati tapéták festésére használjuk elsősorban, mert vékony és erős, ugyanakkor rugalmas fetékfilmet képez a felületen. Így a finomabb mintázatú részek is sokkal többször átfesthetők, mint a “hagyományos” diszperziós festékkel. Polisztirolból készült, belső épületdíszítő elemek (stukkók, rozetták, díszlécek stb.) festésére is ezt alkalmazzuk.
A modern díszítőfestő eljárások nagy részének alapját, ez a rendszer adja meg. Kreatív és rendkívül széleskörűen használható bevonat típus. Szobafestésre általánosan használt.

Matt, selyemfényű és fényes változatban készülnek. A mélyebb színűek (vörös, királykék, fekete) és az élénk színek (narancs, tengerkék), megfelelő minőségben, jellemzően csak ebből az anyagféléből állíthatóak elő. Különleges fényhatásai miatt, a damaszt-selyem hatású falfestések elkészítésére is használatos.

Anyagfélék: Dulux, Héra Luxus, Düfa Mattlatex-Seidenlatex-Glanzlate

Árajánlatkérés!